Fiat 126 Chat => Fiat 126 Mechanical Problem Solving => Topic started by: Azrael81 on August 18, 2019, 08:51:37 AM

Title: Stalling under Load
Post by: Azrael81 on August 18, 2019, 08:51:37 AM
I've recently bought my 1990 BIS as a project car to work on,

While it runs, the engine stalls as soon as i put a gear in, now
with the excessive fuel smell, i suspect the carburettor may be running
way to rich.

Am i on the right track or is there be anything else i should look out for?
Title: Re: Stalling under Load
Post by: Guldbergdk on August 20, 2019, 08:11:50 PM
What happens if you rev it without putting it in gear?
Title: Re: Stalling under Load
Post by: Azrael81 on August 20, 2019, 08:28:55 PM
It revs normally, and keeps running.
Title: Re: Stalling under Load
Post by: Minijohn on August 23, 2019, 04:52:42 PM
Id check the simple stuff first - if there’s a fuel filter - is it blocked.
Title: Re: Stalling under Load
Post by: Azrael81 on August 24, 2019, 04:23:52 PM
No fuel filter unfortunately. Replaced the air filter, carb now seems completely out of whack.

Sent from my Phone 2 using Tapatalk

Title: Re: Stalling under Load
Post by: Pete126 on August 25, 2019, 02:07:11 PM
check the carb for air leaks, make sure all the air pipes are in good condition and in the right place
Title: Re: Stalling under Load
Post by: Azrael81 on August 25, 2019, 02:38:31 PM
check the carb for air leaks, make sure all the air pipes are in good condition and in the right place
They do seem to be in the right place. However, I'm not sure if the distributors diaphragm is supposed to be movable.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190825/bcbb363836d22b2ba84d292af96373b4.jpg)

Sent from my Phone 2 using Tapatalk

Title: Re: Stalling under Load
Post by: Pete126 on August 25, 2019, 02:51:02 PM
It should be screwed to the distributor - 2 screws either side
Title: Re: Stalling under Load
Post by: Azrael81 on August 25, 2019, 03:03:07 PM
It seems like one of the screws went missing, the other one  wiggled it's way out and I found it underneath the car.

Sent from my Phone 2 using Tapatalk

Title: Re: Stalling under Load
Post by: Azrael81 on September 11, 2019, 05:47:58 PM
So I removed the dizzy to get the diaphragms fixed, and in the process seem to have messed up the timing to the point where the engine is just turning over. The manual gives some indication on how to adjust the timing, but it looks like I have to take the valance off to do it. Is there a way to set it right without removing the valance?

Sent from my Phone 2 using Tapatalk

Title: Re: Stalling under Load
Post by: Pete126 on September 11, 2019, 07:59:20 PM
You don't need to remove the rear valance, loosen the distributor nut and take the top cap off, align the front pulley to the 10 deg point (green) connect a 12v test lamp bulb between (red and earth) with the ignition on move anti-clockwise till the goes on and off and clamp
SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal